Splošno o servisu oken in vrat  

Ob nakupu oken in vrat je kupec največkrat pozoren na toplotno in zvočno prevodnost, barvno obstojnost, garancijo, montažo itn. To so pomembni dejavniki a le malokdo se pozanima o kvaliteto gonilnega mehanizma – okovja in tesnil. Poleg izdelave oken in izvedbe montaže je gonilni mehanizem eden glavnih dejavnikov učinkovitega delovanja ter dolge življenjske dobe oken in vrat. 

Danes večinoma vsi proizvajalci oken in vrat ob nakupu le teh obvestijo kupca o rednem vzdrževanju oken in vrat, vendar večina uporabnikov teh navodil ne upošteva. Vzdrževanje okovja in tesnil na okenskih in vratnih krilih je glavni razlog za dolgo in učinkovito rabo vaših oken in vrat, najsi bodo PVC, lesena ali ALU. Okovje istega proizvajalca z rahlimi spremembami je lahko nameščeno na okna in vrata različnih materialov ter proizvajalcev. 

V vseh primerih pa so navodila vzdrževanja ENAKA Vsi proizvajalci gonilnih mehanizmov – okovja oken in vrat priporočajo oziroma zahtevajo redno mazanje in servis. Poleg gonilnega mehanizma je zelo pomembno vzdrževanje okenskih in vratnih tesnil. Ob zapiranju okenskih in vratnih kril s kljuko oziroma ključem, se stiskajo tesnila okenskega krila ob okvir okna in obratno. Od tega je odvisna toplotna in zvočna izolacija vaših oken in vrat. (V primeru silikonskih tesnil in penastih tesnil prevlečenih s polietilensko folijo, mazanje ni potrebno). Gonilni mehanizem – okovje in tesnila, ki so nameščena na okenskih in vratnih profilih so poleg izdelave oken in vrat ter izvedbe montaže oken in vrat glavni dejavnik za učinkovito delovanje in tesnjenje vaših oken in vrat. 

 

Imate vprašanje? 

Kontaktirajte nas 

12 + 10 =

Goriška 63, 1000 Ljubljana

051 309 507

info@servis-popravilo-oken.si

Servis popravilo oken vrat

Call Now Button